Joseph Roth wordt regelmatig genoemd of geciteerd in het werk van andere auteurs. Hieronder een overzicht, gebaseerd op meldingen van lezers.

We zijn geïnteresseerd in elke andere vermelding, mits in een Nederlandstalig werk in boekvorm. Reacties via de contactpagina.


Publicaties uit 2010 en eerder

Hans Sahl (1985)

Memoires van een moralist is de autobiografie van de Duitse kunsthistoricus en filosoof Hans Sahl (1902-1993). Hij beschrijft ook enkele ontmoetingen met Joseph Roth.

Marlene Dietrich (1988)

'Ik kan niet zeggen dat ik graag romans las; de grote uitzondering is Hiob van Joseph Roth. Ik heb dat boek overal mee naar toe genomen. Maar zoals de meeste dingen die wat voor me betekenden, ben ik het verloren; misschien toen ik ben geëmigreerd, misschien op één van mijn vele reizen. Tegenwoordig is er niet meer aan te komen. ik heb alle boekhandelaren die ik ken gevraagd of ze er naar uit willen kijken'.

Uit 'Marlene', door Marlene Dietrich

Robert Menasse (1996)

In de roman 'Bar Hopeloos' noemt de hoofdpersoon, een universitair docent, Roths roman 'Vlucht zonder einde'.

Peter Conrad (1998)

Joseph Roth werd ook gespot in 'De metamorfose van de wereld. De cultuurgeschiedenis van de twintigste eeuw'.

Erwin Mortier (2007)

In 'Op reis van Gerard Reve' raadt Reve het lezen van Joseph Roth aan.

Jan Paul Hinrichs (2008)

In de reeks Literaire Steden verscheen bij uitgeverij Bas Lubberhuizen ook een deel over Lemberg. Natuurlijk zit in dit boek een hoofdstuk over Joseph Roth, maar ook over zijn vriend Józef Wittlin.

Arnon Grunberg (2009)

In deze gebundelde reportages komt ook heel even Joseph Roth naar voren.

Walther Mehring (2010)

Mehring is jood en vlucht voor de nazi's in 1933 naar Parijs. Later verhuist hij naar Wenen. Ook daar moet hij weg, met achterlating van zijn eigen bibliotheek en die van zijn vader. Hij wordt geïnterneerd in Frankrijk. In 1941 weet hij te ontsnappen naar Amerika waar hij, helemaal uit het hoofd, Die verlorene Bibliothek schrijft. In dit werk geeft Mehring zijn persoonlijke visie op de cultuur van Europa en vertelt hij over zijn contacten met o.a. Rilke, Ilja Ehrenburg, André Gide én Joseph Roth.

Edmund de Waal (2010)

In De haas met de amberkleurige ogen beschrijft Edmund de Waal op meeslepende wijze de levensgeschiedenis van zijn familie en het verhaal van de netsuke-verzameling in roerige oorlogstijd. Joseph Roth en boeken van Roth worden genoemd.