Joseph Roth en Stefan Zweig: een plaquette ter herinnering 

Op 10 februari 2022 werd aan de Universiteit van Gent een mini-symposium over Stefan Zweig gehouden, mede in samenwerking met het Joseph Roth Genootschap en het Stefan Zweig Genootschap.  

De dag erna, op 11 februari 2022, werd in Oostende in restaurant Le Basque een plaquette onthuld waarop wordt herdacht dat op die plaats in 1936 de bekende (en enige) foto van Stefan Zweig en Joseph Roth is gemaakt. Destijds heette de locatie Hotel Helvetia. Bij de onthulling van de plaquette waren aanwezig foto-onderzoeker Jean-Lou Van Wassenhove die de plek had vastgesteld, en de burgemeester van Oostende die de plaquette onthulde. Tevens was er aandacht voor het net verschenen boek Het land tussen de talen, met vertalingen van Els Snick van een aantal teksten van Stefan Zweig over zijn bezoeken aan België. Koen Broucke, die het boek illustreerde, speelde piano.

Hotel Helvetia in vroegere tijden

In de ochtend was er door een klein aantal leden van het Joseph Roth Genootschap een bezoek gebracht aan het James Ensor Huis, ook in Oostende.